Waarmee moet je rekening houden als je woning gaat huren?

Eindelijk een woning in het verschiet, waarschijnlijk heb je hier al een hele lange tijd opgewacht. Het vinden van een huurwoning neemt vrijwel veel tijd in beslag, doordat er tegenwoordig bijzonder lange wachtrijen zijn. Eenmaal een huurwoning gevonden is het belangrijk te weten waar je aan begint en ook wat je kunt verwachten. Wist je trouwens dat je ook een woning kunt huren op de particuliere markt, hoewel deze prijzen vaak wel een beetje hoger liggen dan die van de woningbouw. Hoelang heb jij ingeschreven gestaan, voordat je een woning mag gaan huren?

Huren van de woningbouw

Als jij een woning mag gaan huren van de woningbouw dan zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Je kunt hierbij denken aan de regels die de woningbouw hanteert, maar ook de spullen die je eventueel over zou kunnen nemen van de vorige bewoner. In sommige gevallen kun je vloeren en raamdecoratie overnemen, dit is superfijn vooral als dit nog netjes is. Je hoeft het dan namelijk niet aan te schaffen, behalve een vergoeding aan de vorige bewoner. Als dit niet netjes is kun je dit laten verwijderen door de vorige bewoner van de woning.

Voorwaarden woningbouw

De woningbouw kent nogal wat regeltjes, waaronder het verbouwen van de keuken bijvoorbeeld. Je mag dit eigenlijk in geen enkel geval, zomaar uitbreken en een nieuwe keuken plaatsen. Sommige woningbouwverenigingen staan het toe een nieuwe keuken te plaatsen mits dit een verbetering zal zijn van de woning, maar moet je dit wel willen? Het huis wordt namelijk niet van jezelf en blijft eigendom van de woningbouw, waardoor het misschien wel onverstandig is dit aan te pakken.

Particulier een woning huren

Het voordeel van particulier een woning huren is, dat je veelal sneller een woning gevonden zult hebben dan via de woningbouw. Echter kan dit ook de nodige nadelen bieden, want de huur is in veel gevallen hoger. Daar blijft het niet bij, want bij een particuliere woning mag in sommige gevallen nog geen schilderij aan de muur hangen. Let dus heel goed op als jij van plan bent een particuliere huurwoning te gaan huren. Een particuliere verhuurder mag namelijk zo zijn eigen regels bepalen, daarom is het verstandig goed overleg te hebben met elkaar en de regels duidelijk door te nemen. Zo sta je niet voor verrassingen achteraf of als jij de woning weer zult verlaten.