Wat is beter. Huren of kopen?

Een eigen plekje is belangrijk voor ons allemaal en heeft een positieve invloed op ons geestelijke gestel. Maar wat voor keuze maak je nu eigenlijk, ga je een huis kopen of wordt het toch een woning huren? Een vraag waar vele van ons mee te maken hebben, omdat meestal onduidelijk is wat nu echt verstandig is. Beide hebben natuurlijk voordelen, maar ook zijn er nadelen te benoemen. Wat is voor jou beter? Een woning huren of toch een woning gaan kopen?

Een woning huren

Het grootste voordeel van het huren van een woning is, dat je je veel onderhoud niet zelf hoeft te doen. Denk, maar eens aan de cv-ketel! Gaat deze stuk dan is er een nummer die je kunt bellen en dan wordt het gewoon voor je gemaakt. Je zou wel kunnen zeggen dat dit een stukje service is die de woningbouw aan jou verleent. Heb je te maken met een lekkage in de woning, dan moet de woningbouw dit probleem voor jou op gaan lossen. Het huren van een woning heeft echter ook een nadeel, want de woning wordt nooit echt van jezelf.

Een woning gaan kopen

Om te beginnen is een belangrijk voordeel van een woning kopen, dat de woning uiteindelijk volledig van jou is nadat je de hypotheek hebt betaald. Een ander leuk bijkomend voordeel is dat je gewoon mag gaan verbouwen in de woning en dat je misschien zelfs een uitbouw zou kunnen plaatsen. Ook een koopwoning kent nadelen, want je zult echter zelf alles moeten regelen. Heb je in dit geval te maken met een lekkage of een kapotte cv-ketel, dan zul je dit zelf moeten repareren. Het is dus wel verstandig om een spaarpotje te hebben, zodat jij deze kosten kunt dragen als het zover komt.

Wat is nu eigenlijk beter huren of kopen

Als je alles naast elkaar zet is misschien op de langer termijn kopen beter, maar we kunnen niet allemaal een hypotheek krijgen. Als we geen hypotheek kunnen krijgen is het huren van een woning beter. Als je echt iets van jezelf wilt en hier rendement uit zou willen halen, dan is het kopen van een woning ook beter. Heb je niet zo een hoog inkomen dan is het huren van een woning beter, omdat je in sommige gevallen dan nog in aanmerking zult komen voor eventuele toeslagen. Dit maakt het voor iedereen mogelijk een geschikt huur- of koophuis te vinden.