Wat moet je weten als je jouw eerste huisje gaat kopen?

Als jij besloten hebt een huis te gaan kopen, dan is het verstandig alles duidelijk op een rijtje te hebben. Een huis koop je niet, zomaar en er komen best veel factoren bij kijken. Soms denken we er niet goed genoeg bij na, terwijl het juist belangrijk is goed te weten wat kan en niet kan. Ook wat je wel en niet zult moeten doen als jij je eerste huis koopt. Weet jij alles van een huis kopen of ben je nog zoekende waar je allemaal rekening mee dient te houden?

Waar begin je mee?

Als jij een huisje wilt gaan kopen dan begint het natuurlijk bij het berekenen van de hypotheek, hiervoor zou je in gesprek kunnen gaan met een adviseur. In dit gesprek kun je aangeven wat je wensen zijn, maar ook bespreek je de verschillende hypotheekvormen. De hoogte van de hypotheek gaat namelijk afhangen van de inkomsten die jij hebt.

Een bod uitbrengen

Als je een huis gevonden hebt, dan wordt het tijd voor het uitbrengen van een bod. Let wel goed op, want vaak zul je onder een bepaalde tijdsdruk een beslissing moeten nemen. Daarom is het heel erg belangrijk om goed voorbereid te zijn op hetgeen dat komen gaat. Het is dan ook belangrijk dat je weet hoe de staat van de woning is, maar wat dacht je van de locatie? Bied ook nooit te veel voor een woning, want zo heb je namelijk al heel snel je maximale hypotheek bereikt.

De belangrijkste tip

Als jij een bod gaat uitbrengen is het verstandig om te weten of je ontbindende voorwaarden wel of niet meeneemt in het koopcontract. Hierbij kun je denken aan het kopen onder voorbehoud, maar ook een eventuele bouwkundige keuring of een woonvergunning. Je kunt er zelf voor kiezen of je deze wel of niet mee zou willen nemen, maar raadzaam is dit wel op te laten nemen in het koopcontract.

Het bod is geaccepteerd

Als je bod geaccepteerd is, wordt het tijd voor de volgende stap. De hypotheek kan in orde gemaakt worden en alles kan officieel vastgelegd worden bij de notaris. Als eenmaal alles volledig rond is kan jij gaan plannen, wanneer jij je nieuwe huisje wilt betreden. Een moment om het glas te heffen en te genieten van de volgende fase in je leven.